Beer Journey in Norway: A Glimt into the Magic of Microbreweries

fire-øl
Pixabay

Har du noen gang vurdert å reise på vinferie til Frankrike eller Italia? Vel, du trenger kanskje ikke å reise så langt for en spennende ferie. I Norge kan du legge ut på en ølreise, fordype deg i den magiske verdenen til norske mikrobryggerier og bryggekunsten. Enten du er en ølkjenner eller bare ivrig etter å utforske, tilbyr Norge kvalitetsøl som gir besøkende et innblikk i riket av autentisk norsk ølhåndverk.

Destinasjoner fra nord til sør

For å få innsikt i norsk ølkunst er en av de beste måtene å delta på en av de mange mat- og drikkefestivalene rundt om i landet. Her kan du smake på ulike øltyper som stammer fra mikrobryggerier i nærområdet. Mat*Larm i Oslo, Bryggerifestivalen i Trondheim, Øygarden Drink Festival i Bergen, og Rogaland Ølfestival i Stavanger er gode eksempler. Skal du til Svalbard kan du også delta på verdens nordligste mat- og drikkefestival, Smak Svalbard.

For å fordype oss i hvert mikrobryggeri har vi satt sammen en ufullkommen liste over noen av de mest populære mikrobryggeriene i Norge. Husk at mange flere opererer i liten skala, og nye mikrobryggerier dukker opp hvert år:
 

  • Kinn Bryggeri – Florø
  • Ølve på Egge – Steinkjer
  • Ægir Bryggeri – Flåm
  • Inderøy Gårdsbryggeri – Inderøy
  • Små Vesen Bryggeri – Aurdal
  • Trollbryggeri – Liabygda, Sunnmøre
  • Nøgne Ø – Grimstad
  • Haandbryggeriet – Drammen
  • Lofotpils – Svolvær
  • Trodhjem Mikrobryggeri – Trondheim
  • Oslo Mikrobryggeri – Oslo
  • Klostergården Håndverksbryggeri – Frosta
  • Tromsø Mikrobryggeri – Tromsø
  • Bryggeriet Frøya – Dyrvik
  • Skifjorden Bryggeri, Hyllestad

 

microbrewery
Pixabay

Besøke mikrobryggerier

Et mikrobryggeri er per definisjon et lite bryggeri som prioriterer håndverkstradisjoner i sin produksjon. Det er minimal automatisering og industrialisering i mikrobryggerier, ofte referert til som håndverksbryggerier. Mikrobryggerier er avhengige av håndverk og kunstnerskap for å bringe spennende smaker sammen, og hver sikrer at de har sine egne nøye kuraterte spesialiteter produsert i liten skala.

De fleste mikrobryggerier tilbyr omvisninger til sine småskalabryggerier. Dette lar ølentusiaster og nysgjerrige på bærekraftig produksjon kikke bak teppet for hvordan Norges fineste øl lages. Under et besøk på et mikrobryggeri i Norge kan du se bryggere i aksjon, lære om ulike øltyper, og få en forståelse for viktigheten av å bevare bryggekunsten. Et besøk på et av Norges mange mikrobryggerier er lærerikt, underholdende og en stor aktivitet under en ferie eller når du søker noe nytt i din egen by.

Ølsmaking: Sosialt, lærerikt og spennende

Når du er på omvisning på et mikrobryggeri, ikke glem ølsmaking. Bryggerier arrangerer ølsmaking, slik at du kan oppleve nye spennende smaker som ikke finnes andre steder. I tillegg til å nyte tid med venner, familie eller bekjente, vil du også lære alt du ikke visste om øl. Vanligvis involverer mikrobryggeriølsmaking prøvetaking mellom tre til tolv forskjellige ølvarianter. Du vil lære mer om deres kjennetegn, ingrediensene som brukes, og hvilke typer mat som passer godt til hver øl.

Husk å observere de syv S-ene under ølsmaking for å få en best mulig opplevelse. Øleksperter omfavner dette konseptet, og sverger til denne metoden for å virkelig smake på ølet. De syv S-ene er Sight, Swirl, Smell, Sip, Swish, Swallow, Savor. Spør om mikrobryggeriet kan forklare disse syv S-ene i dybden for en god introduksjon – og forhåpentligvis imponere selskapet du har invitert til ølsmakingen! Hvis du allerede er over gjennomsnittet interessert i øl, tilbyr mange mikrobryggerier også ølkurs. Du kan kontakte mikrobryggeriet nær deg for å finne ut hva de tilbyr.

øl
Pixabay

Unike øltyper: Ekte norsk

Det spennende med mikrobryggerier er at de lager sine egne unike ølvarianter. Etter hvert som flere mikrobryggerier har dukket opp, og nordmenn har utviklet interesse for å utforske ulike øltyper, finner vi flere norske ingredienser i øl enn noen gang før. Kombinasjoner som gjør en enkelt øl til en smaksopplevelse har gjort nordmenn nysgjerrige på øl fremfor å holde seg til enkle pilsnere. Typiske norske ingredienser i lokalbrygget øl spenner fra norskprodusert gjær og malt til eksperimentelle ingredienser som einergrener, kirsebær og rabarbra.

Flere mikrobryggerier tilbyr vanligvis et utvalg av de mest klassiske typene, men mange søker også å lage sitt helt eget unike øl. For eksempel tilbyr Bryggeriet Frøya sin unike Alrune Mild Ale, laget med 50 % gulrotmos fra gulrøtter som ellers ville gått til matsvinn på grunn av det merkelige utseendet. Klostergården tilbyr Devil’s Apron Stout Svart, brygget med sukkertare og sjøvann for å tilføre ekstra sødme og maltsmak. Den har også en distinkt lakrissmak. Kinn Bryggeri tilbyr både et syrlig fruktøl med norske tyttebær og et friskt øl med norske bringebær. Skifjorden Bryggeri har laget Littavkvart, en god kombinasjon for både øl- og ciderelskere. Den består av 70 % norske epler og 30 % malt, og skaper et ekte norsk ciderøl som passer for de fleste!

Mat- og ølkombinasjoner: Hva går med hva

Øl forbindes ofte med uteliv og festligheter, men riktig type øl til et måltid kan forsterke smaksopplevelsen betydelig. Glem en vanlig pilsner og eksperimenter for å lage en fest for sansene under ditt neste store måltid med familie eller venner. Her er noen gode utgangspunkt for ølkombinasjoner med tradisjonelle norske retter:
 

  • Lammegryte (Fårikål): Selv den enkle retten med lammegryte kan nå nye høyder når den kombineres med en ale eller porter.
  • Lutefisk: For den tradisjonelle lutefisken fungerer et fruktig øl best. Prøv hveteøl, saison eller witbier, siden disse har en middels høy alkoholprosent og mye kullsyre.
  • Reinsdyr: Reinsdyr passer godt sammen med norsk bockøl, kjent for sin rike smak. Vanligvis er viltkjøtt og bockøl en perfekt kombinasjon, men siden reinsdyrkjøtt ofte er søtere enn annet viltkjøtt, kan et mørkt klosterøl også passe.
  • Pinnekjøtt (saltet og tørket fåreribbe): Det salte pinnekjøttet passer godt til norsk mørk juleøl. Vil du ha noe søtere for å balansere saltheten, kan en norsk håndverkscider også fungere godt.

 
hop-in-hand
Pixabay

Kulturell betydning og bærekraft

Lokalt hentet mat og drikke har vært et fokuspunkt i bærekraftig turisme, og det er kanskje derfor mikrobryggerier i Norge har skilt seg ut. Mikrobryggerier tilbyr lokalt brygget øl med ingredienser fra omgivelsene. Dette gjør reiselivsnæringen i stand til å minimere sitt karbonavtrykk samtidig som besøkende kan nyte unike øl som ikke finnes andre steder. Mikrobryggerier bidrar til brygging i mikroskala, til fordel for miljøet og lokalsamfunnene. For århundrer siden, uten butikker, likte nordmenn lokalt brygget øl og vin. Dette er på mange måter en retur til røttene våre, og mange norske byer og bygder har utmerket seg innen bærekraftig mat og drikke.

Nå er det din tur

Ølhåndverk er fengslende for de som er nysgjerrige nok til å utforske. I Norge lager mange dyktige håndverkere spesialøl du ikke finner andre steder. For en perfekt opplevelse under glamping eller en hotellferie i Norge, ikke glem å besøke et av de mange mikrobryggeriene. Det er et bryggende arbeid av kjærlighet, som hver tilbyr en innbydende atmosfære og kvalitetsøl som venter på smaksløkene dine.

1 - Beer Journey in Norway: A Glimt into the Magic of Microbreweries